Sucre i salut

El sucre està relacionat amb una mala qualitat de l’alimentació, ja que només ens fa augmentar el nombre total de calories de la nostra dieta i pot substituir el consum d’aliments més saludables des del punt de vista nutricional. A més a més, també pot incrementar l’excés de pes, càries dental i problemes de salut crònics.

🔎La OMS(Organización Mundial de la Salud) ens recomana que no sobrepassem el consum de 25g de sucres lliures al dia (5 culleradetes de postres o 6 tarrons de sucre).

A continuació us mostro 4 petits canvis podem fer totes per a començar reduir el sucre de la nostra alimentació:

Canvis saludables per a reduir el sucre

🔸Canviar el Nesquik/ColaCao ( que és un 77% sucre) per cacao en pols pur. Escollir una xocolata negre amb el 85% o més de cacau.

🔸 Substituir el sucre blanc per fruites dolces com un plàtan madur, dàtils, panses, que a diferencia del sucre blanc, els dàtils ens aporten fibra à ens ajudarà a disminuir l’índex glucèmic, és a dir, el sucre s’absorbirà més lentament. També podem utilitzar espècies com la canyella o vainilla.

🔸 Substituir els cereals refinats per integrals, ja que són rics en fibra, vitamines del grup B i altres micronutrients que trobem a les capes més exteriors del gra.

🔸 Substituir els refrescos ensucrats, que amb només una llauna de Cocacola (35g sucre) superem el consum màxim de sucre recomanat per la OMS, i potenciar el consum d’infusions i d’aigües saboritzades casolanes➡️ Hi ha mil combinacions possibles i boníssimes!

Quins BENEFICIS obtindràs si deixes de consumir sucre?

  • T’ajudarà a diferenciar la gana emocional de la real ja quan ingerim sucres i productes processats s’estimulen uns receptors del cervell que ens generen plaer –> pot crear addicció. Aquesta sensación de plaer és la que busquem quan tenim un problema emocional, per això ens venen ganes de menjar xocolata quan tenim un d’altabaix emocional.
  • Descobriràs el sabor REAL dels aliments.
  • Evitaràs pics de glucèmia à estabilitzaràs el teu nivell d’energia al llarg del dia. Els pics de glucosa que tenim quan mengem productes ensucrats ens dona energía ràpidament però després Baixa en picat i ens produeix l’efecte contrari, de cansament, mal la panxa, somnolència… això fa que tinguem la necessitat de tornar a menjar algo dolç i tornem a començar la roda à muntanya russa de pujades i baixades de glucosa.
  • Protegiràs el cos de malalties ja que el consum de productes processats i sucres afegits ens provoquen efectes negatius i tenen implicacions en malalties com l’obesitat, la diabetis i la depressió.
  • Estabilitat del pes: L’excés de sucres afegits es transforma en greix i s’emmagatzema en al teixit adipós à dificulta la pèrdua de pes. A més els aliments processats dolços acostumen a anar acompanyats de grasses de mala qualitat, carbohidrats refinats  …. Al consumir aquests aliments estem reemplaçant aliments reals amb un alt valor nutricional.
  • Flora bacteriana més saludable: És molt important per al nostre funcionament tenir una microbiota saludable i l’excés de sucres produeix un desequilibri en la flora microbiana.

BIBLIOGRAFIA:

  1. Begudes ensucrades. Canal Salut. Departament de Salut.
  2. Ingesta de azúcares para adultos y niños. Organización Mundial de la Salud.
  3. Recomendaciones del consumo de azúcares. Reformulación y reducción de azúcares añadidos. Agencia Española de Consumo, Seguridad Alimentaria y Nutrición (AECOSAN).
  4. Petits canvis per a menjar millor. Agencia de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT).