És normal tenir sempre gasos i sentir-me inflada?

gases

Moltes de les frases que escolto a la consulta són:

  • Després de menjar tinc la panxa molt inflada i tinc malestear, però sempre m’ha passat, és normal.”
  • ”Em fa mal l’estòmac i tot el dia tinc molts gasos, però és normal.”
  • ”Tot el que menjo em senta malament.”

No és normal

Malauradament, hem normalitzat aquestes situacions i no, no és normal que cada dia tinguis gasos ni que et faci mal l’estòmac. Aquest malestar intestinal pot ser per a diversos motius:

Canvis en la dieta

Els canvis molt dràstics de la dieta ja sigui cap a millor o cap a pitjor, és normal que repercuteixi a la salut digestiva.

Si estàs intentant incrementar el consum de fibra (verdures, fruites, llegums, fruits secs) i tens símptomes digestius et recomano:

  • Incrementar el consum d’aquests aliments rics en fibra progressivament, és a dir, a poc a poc per a donar-li temps a que l’intestí s’acostumi a aquestes dosis de fibra.

Malalties digestives

Les malalties digestives són bastant habituals i el problema que tenim actualment és buscar per internet els possibles motius dels nostres gasos/dolor abdominal i degut a la sobreinformació, ens podem estar ”autodiagnosticant” i tractant erròniament sense abans haver consultat a un professional de la salut. Les malalties digestives més habituals que donen com a resultat gasos i mal a la planxa, entre altres símptomes, són:

  • Malalties inflamatòries intestinals
  • Còlon irritable
  • Intoleràncies o al·lèrgies (gluten, fructosa, sorbitol, lactosa…)
  • Infeccions (Helicobacter Pylori, Salmonella …)

Alteració microbiota intestinal

Les principals funcions de la microbiota intestinal són:

  • Prevenir la colonització per altres microorganismes patògens(efecte barrera).
  • Ajuda a digerir aliments, a absorbir nutrients i a fermentar aliments no digeribles
  • Participa en la síntesis de metabòlits (àcids grassos de cadena curta, vitamina K, Vitamina B, serotonina…)
  • Funció de defensa: Desenvolupament del sistema immunitari.

Alteracions en la microbiota intestinal pot produir sobrecreixement bacterià, dèficit d’algunes vitamines, síndrome de l’intestí irritable… I pot generar una inflamació a l’intestí, malabsorció de nutrients, intoleràncies alimentàries, mala tolerància a algunes fibres fermentables produint un excés de gas a l’abdomen i una simptomatologia dolorosa.

Causes emocionals

Coneixes les frases:

  • Els nervis se’m posem a l’estómac
  • No tens gana? Que estàs enamorat/ada?
  • Quan estic nerviós tinc diarrea

L’estómac està connectat amb el nostre cervell a través del sistema nerviós entètic (la part del sistema nerviós encarregada de controlar l’aparell digestiu). Quan tenim ansietat, el nostre estómac està més sensible i és més propens a tenir problemes digestius. A més a més, l’estrès, l’ansietat i la depressió poden produir alteracions a la microbiota, i produir la simptomatologia mencionada anteriorment.

Altres causes

Altres causes que poden produir gasos i tenir la panxa inflada pot ser degut a una mala digestió, menjar massa ràpid, no mastegar bé els aliments, veure begudes amb gas amb freqüència, etc.

I ara, què faig amb tota aquesta informació?

Amb això no vull dir que deixis de menjar gluten ni lactosa perquè pugui ser un dels problemes del teu malestar intestinal, això els hi funciona a les persones diagnosticades com intolerants a la lactosa o celíaques.

No és una moda que pots provar a veure si et funciona, ja que, potser no és el teu problema de base i pots no estar tractant-te correctament.
És molt IMPORTANT en aquest cas, anar a un digestòleg o a la teva metgessa de capçalera i juntament, tractar-ho amb una dietista nutricionista.

Vols reduïr el teu malestar intestinal?