Com puc diferenenciar la gana fisiològica de l’emocional?

Què és la gana fisiològica i la emocional?

Per a poder realitzar un canvi d’hàbits, l’autoconeixement és una part fonamental per a saber què guia les nostres conductes alimentàries. Primer de tot doncs, és important saber diferenciar els dos tipus de gana principals, la gana emocional i la fisiològica.

T’ha passat mai que…

Quan et sents angoixada o ansiosa acostumes a afrontar-ho amb el menjar?

Quan t’avorreixes acostumes a fer diversos viatges a la nevera?

Intentes compensar els dies dolents a la feina amb menjar?

Sovint menges de manera impulsiva,  i no et sents capaç de parar?

Aquestes són algunes de les pistes que podríem seguir per identificar quin tipus de gana tenim.

Per una banda, tenim la gana fisiològica o real: Aquesta, ens impulsa a menjar per la necessitat biològica de nodrir i obtenir l’energia per al nostre cos a través dels aliments. 

Per altra banda, tenim la gana  emocional, que ens impulsa a menjar com a recurs per a afrontar-nos als problemes i a emocions que ens costen gestionar.

I doncs, sabent això, com podem aprendre a diferenciar-les?
Per a poder identificar quina és quina, hem de tenir en compte tres conceptes clau:

1. La velocitat en què apareix

 La gana fisiològica és pausada i sostinguda, és a dir, no apareix de cop sinó que és progressiva. La gana emocional doncs, apareix de manera sobtada i impulsiva. ”Ara em menjaria X”. Sentim doncs, que hem de menjar tan aviat com es pugui allò que tenim al cap i no ho podem ajornar ni sostenir-ho en el temps.

2. L'especificitat

 Generalment, la gana emocional es projecta en algun capritx, que acostuma a ser algun aliment que acostumem a ”prohibir-nos”( com per exemple, brioixeria, xocolata, menjar ràpid …).

3. La quantitat

 En la gana emocional, la quantitat de la ingesta la determinarà l’estat d’ànim en què ens trobem. És a dir, no pararem quan ens sentim saciats, sinó que notem que estem millor o es redueix l’estrès

Per tant, la gana emocional  és un factor perjudicial per a nosaltres?

La gana emocional no és quelcom que s’hagi de suprimir ni reprimir, però si aprendre a gestionar, ja que passa a ser perjudicial quan  fem de la ingesta el nostre millor recurs per afrontar els problemes; ja sigui, a mode refugi, de calma o d’evasió.

T’has sentit identificat/da i vols saber-ne més?

Anna Roqueta psicòloga i coach especialitzada en processament de bloquejos