Foto de Fondo creado por jcomp – www.freepik.es
Què significa obesitat?
Segons l’OMS, l’obesitat és una malaltia crònica, complexa i multifactorial, que sol iniciar-se en la infancia/adolescència degut a una interacció genètica i ambiental (desequilibri entre la ingesta i el gast energètic, canvis alimentaris, sedentarisme…). Es caracteritza per l’excés de greix en l’organisme i presenta quan l’índex de massa corporal (IMC) en l’adult és major de 30 kg/m². En canvi, un nen es considera que pateix obesitat quan el seu pes sobrepassa el 20% del seu pes ideal.
XIFRES ACTUALS:
Actualment l’obestitat infantil està afectant a multitut de paisos a nivell mundial i en algunes regions com Europa suposa una gran epidèmia. Segons la OMS és un dels problemes de salut pública a nivell mundial més greus del segle XII.
Segons l’estudi ALADINO, Espanya és un dels països del món amb les xifres més elevades de sobrepés i d’obesitat infantil.
L’excés de pes és un problema que afecta al 45.2% de la població infantil espanyola, és a dir, 4 de cada 10 nens i nenes d’entre 6-10 anys te excés de pes. La prevalença de sobrepès infantil és del 23.2% i la d’obesitat infantil del 18.1%.
Si les xifres mantenen les tendències actuals, el nombre de lactants i nens petits amb sobrepès augmentarà a 70 millions el 2025.
A més a més, el cost de l’obesitat pot representar fins a un 12% de la depesa sanitaria d’alguns països. Anualment es gasten 5.000 milions d’euros en despeses directes en aquesta patologia i 15.000 milions d’euros en despeses indirectes de l’obesitat.
CONSEQÜÈNCIES:
Els nens i nenes amb obesitat infantil tenen més probabilitats a desenvolupar una sèrie de problemes de salut en l’edat adulta:
- Malalties cardiovasculars: Augment dels triglicèrids i el colesterol i hipertensió,
- Trastorns endocrins : La diabetis tipus 2 és una de les complicacions més greus. Cada cop és més habitual diagnosticar aquesta malaltia, que fa uns anys nomès la patien persones adultes, en adolescents i nens. També pot ocasionar el síndrome d’ovari poliquístic i síndrome metabòlic.
- Trastorns osteomusculars: Especialment artrosis, una malaltia degenerativa que afecta a les articulacions.
- Trastorns gastrointestinals: Esteatosis hepàtica (dipòsit de grassa al fetge), pancreatitis, regluxe gastroesofàgic, restrenyiment…
- Alguns tipus de càncer: Endometri, mama i còlon.
- Trastorns del son: S’associa a una disminució del rendiment acadèmic.
- Problemes respiratoris: L’asma pot aparèixer amb més freqüència en nens i nenes que pateixen obesitat i s’acompanya d’intolerància a l’exercici i a pitjors condicions físiques.
- Influència negativa en el desenvolupament psicològic i emocional i en l’adaptació social dels nens i nenes.
A més, l’obesitat en la infància i l’adolescència s’associa amb un major risc d’obesitat en l’edat adulta, amb les seves complicacions per a la salut que comporta a llarg termini.
PREVENCIÓ I TRACTAMENT DE L’OBESITAT INFANTIL:
Per combatre l’obesitat infantil, la OMS defensa la prevenció abans que el tractament. Tot i així, és important:
- Intervenció multidisciplinar amb metge i dietista nutricionista. Per a una identificació i la gestió inicial d’aquesta malaltia, així com el tractament de les possibles complicacions.
- Modificacions de l’estil de vida i del comportament a nivell individual i familiar són essencials per a obtenir uns resultats òptims i a llarg termini.
Algunes recomanacions generals per a lactants i nens i nenes petites són:
- Promoció lactància materna exclusiva fins mínim als 6 mesos d’edat.
- Evitar sucres afegits i almidons a la llet artificial.
- Acceptar la capacitat del nen o nena per a regular la seva pròpia ingesta de calories, en comptes d’obligar-lo a acabar-se el plat.
- Garantitzar la ingesta de micronutrients necessària per a un creixement òptim.
Recomanacions generals per a nens i adolescents:
- EDUCACIÓ NUTRICIONAL: Perquè aprenguin a escollir opcions saludables i a tenir una bona relació amb el menjar.
- Proporcionar un esmorzar saludable abans d’anar a l’escola i un mig matí saludable (cereals integrals , fruita, làctics sense sucre afegit, proteïna )
- Reduir la ingesta de begudes ensucrades i, naturalment eliminar el consum begudes energètiques i alcohol.
- Fer el possible perquè els àpats siguin en família.
- Reduir el consum d’ultraprocessats, ja que aquests són rics en carbohidrats refinats, grasses saturades, sal i sucres afegits.
- Reduir l’exposició a la TV, mòbils, tablets, sobretot quan es mengi.
- Incrementar l’activitat física fins a un mínim de 60 minuts diaris. No només inclou l’exercici físic, sinó també caminar ràpid, pujar escales…
Per a més informació pots contactar amb mi en aquest enllaç.
BIBLIOGRAFIA
- Esteve, Rafael Casas. “Estudio Sobre La Situación de La Obesidad Infantil En España Estudio Sobre La Situación de La Obesidad Infantil En España.”
- Lizardo, Adolfo-enrique, and Alejandro Díaz. 2011. “Sobrepeso y Obesidad Infantil.” Universidad Nacional Autonoma De Honduras 79(4): 6. http://www.bvs.hn/RMH75/pdf/2011/pdf/Vol79-4-2011-9.pdf
- “OMS | Datos y Cifras Sobre Obesidad Infantil.” 2017. WHO.
- “OMS | La Actividad Física En Los Jóvenes.” 2013. WHO.
- Ortega Anta, Rosa M: et al. 2015. “Estudio ALADINO 2015.” Aecosan: 102.
- Tarbal, Arian. 2006. “La Obesidad Una Epidemia Mundial.” Faros.: 1–13.