Per què el pes no és tan important quan em vull aprimar?

Molts pacients venen a la consulta amb l’objectiu de perdre pes. Estem acostumats a valorar el nostre progrés o la nostra salut amb els números que ens dóna la bàscula, però…

El pes és el més important?

El pes corporal és la suma de massa muscular, òrgans, massa grassa, aigua, os… Aquest valor pot variar molt degut a diversos factors:

 

  • Massa muscular i massa grassa: El múscul pesa més que la grassa, per tant, si a la vegada que estem començant a fer un programa de pèrdua de pes, incrementem l’activitat física, ajudarem a mantenir el múscul o fins i tot en alguns casos, a augmentar-lo.
  • Dieta del dia anterior: Quan consumim aliments rics en carbohidrats, el nostre organisme els descompon amb glucosa i els emmagatzema en forma de glucogen. Per cada gram de glucogen que s’emmagatzema, entren 3g d’aigua. Per tant, si un dia prenem molts carbohdirats podem guanyar pes en forma d’aigua durant les primeres hores o dies posteriors a aquest àpat.
  • Cicle menstrual: Les dones, depenent en la fase del cicle menstrual en què ens trobem, el nostre pes pot variar. Per exemple, quan ens trobem a la fase lútea (dies abans de la menstruació) incrementa la retenció de líquids degut als canvis hormonals.
  • Aigua i substàncies de rebuig: El nostre estat d’hidratació i de substàncies de rebuig influeixen en el nostre pes. No és el mateix pesar-se després de beure un got d’aigua i amb 3 dies sense anar al lavabo, que justament després d’anar-hi i estar deshidratat.
  • Inflamació post exercici: Els nous exercicis poden provocar inflamació i petits esquinçaments en les fibres musculars a mesura que augmenta la massa muscular. El cos respondrà a aquesta inflamació, retenint l’aigua temporalment.

No hauríem de fixar-nos únicament en el pes a l’hora de mesurar els nostres resultats, sinó, veure més enllà i ser conscients de tot el què ens està aportant aquest canvi.

 

Llavors, en què ens hem de basar?

Aquí és on torna a cobrar importància la diferència entre ”estar a dieta” o estar en un procés de canvi d’hàbits. A part del pes, hi han molts més indicadors que ens ajuden a medir els nostres progressos i a disfrutar del procés de pèrdua de pes:

Com podeu veure, hi han molts més factors a part del pes que hem de tenir en compte:  tenir digestions més lleugeres, descansar millor, millorar la nostra analítica (disminució colesterol, glucosa sanguínia correcta, micronutrients…) i cansar-nos menys al realitzar activitat física. La reducció de la grassa corporal la podem mesurar amb perímetres corporals (abdominal, maluc…) amb un plicòmetre, amb una bioimpedància o bé si la roba et va menys ajustada és un molt bon indicador també.

Per últim, és molt important tenir una relació saludable amb el menjar, és a dir, a no castigar-te per menjar més del compte algun dia i a no prohibir-te aliments, i sobretot, a saber gestionar la teva alimentació.

 

Conclusió

Som molt més que el número que indica la bàscula.

Si estàs interessat o interessada a començar un procés de pèrdua de pes, contacta’m i t’informaré sense compromís.